top of page

Høringssvar til Representantforslag 91 S (2024–2025)

Vi viser til høringen om forslag til tiltak for å redusere den økonomiske barrieren mange med lavinntekt opplever i helsetjenesten.

Lavinntektsfamilier, ungdom og kronisk syke står ofte overfor store økonomiske belastninger knyttet til sykdom, og forslaget vil kunne være et viktig skritt for å redusere faren for at mennesker med lavinntekt unnlater å oppsøke nødvendig helsehjelp.


I vårt høringssvar vil vi kommentere de foreslåtte tiltakene og fremheve betydningen av ytterligere styrking av helsevesenet, blant annet gjennom økt bemanning, for å sikre at de økonomiske lettelsene faktisk gir bedre tilgang til helsetjenester for de som trenger dem mest.

Mange med dårlig økonomi havner i langvarige gjeldsproblemer på grunn av helseutgifter, inkludert “ikke-møtt gebyrer” som raskt fører til inkasso. Dersom en pasient ikke har råd til transport eller glemmer en timeavtale på grunn av stress og mange bekymringer, kan de ende opp med ytterligere gebyrer som fører til inkasso. Dersom disse gebyrene fryses og man samtidig innfører klarere retningslinjer for unntak, kan man unngå at økonomiske problemer forverres ytterligere for sårbare grupper.


Folk med dårlig råd har ofte dårligere helse og høyere stressnivå. Når økonomiske barrierer for helsehjelp reduseres, kan det bidra til å utjevne forskjeller og forbedre helsen til lavinntektsgrupper.

Ved å sikre at helseutgifter ikke forverrer økonomiske problemer, vil folk lettere kunne ivareta egen helse, for eksempel ved å gå tidligere til legen, følge opp behandling og få tilgang til nødvendige medisiner. Dette vil igjen kunne bidra til lavere sykefravær og mindre behov for langvarig behandling.


Helse skal ikke være en luksus – det skal være en grunnleggende rettighet for alle.

Vi foreslår å innføre en modell der personer med lavinntekt, kronisk syke, uføre og sosialhjelpsmottakere kan få lavere eller ingen egenandeler.


I dag må mange søke aktivt om økonomisk støtte for helsehjelp, noe som kan være en tung prosess for folk med stress, sykdom eller lav digital kompetanse. Vi mener ordningen kan gjøres bedre ved å gjøre automatisk fritak for personer med sosialhjelp eller minsteytelser fra NAV, langtidssyke og uføre og barnefamilier med lavinntekt. Dette kan gjøres ved å koble systemene sammen slik at fritak innvilges automatisk basert på skatt – og NAV- data.


Lavinntektsfamilier har høyere forekomst av psykiske lidelser, men terskelen for å oppsøke hjelp er høy fordi det kan innebære økte kostnader. Forslaget kan styrkes ved å inkludere gratis tilgang til psykologi for lavinntektsgrupper, samt redusere egenandeler for samtalebehandling hos fastlegen.


I tillegg til egenandeler har mange lavinntektsgrupper høye utgifter til medisiner, hjelpemidler og tannhelse. Vi mener forslaget kan forbedres ytterligere ved å redusere eller fjerne moms på nødvendige medisiner og helseprodukter, sikre billigere tannhelsetjeneste og gi økte tilskuddsordninger til kronisk syke. For eksempel bør gratis fysioterapi for kronikere gjeninnføres.


Forslaget om billigere helsehjelp kan få større effekt dersom det også blir lettere å faktisk få time hos behandler. Økt bemanning vil gjøre helsetjenester mer tilgjengelig, redusere økonomiske barrierer og styrke helsevesenets kapasitet til å hjelpe. Forslaget om reduserte egenandeler vil kunne fungere bedre dersom det kombineres med satsing på økt bemanning i helsesektoren.


Skrevet av Eva Britt Søvdsnes Myklebust




 
 
 

Comments


Orgnr: 921 107 439

Vipps nr:528888

Email: kontakt@folnorge.no

Telefon: +47 41294383

Adresse: Fagerborggata 6a, 0360 Oslo

bottom of page